Filmrecensie: Queen & Slim

Alsof de films Set it off en Bonnie & Clyde een kindje hebben gekregen: Queen & Slim. Een must see movie. Queen & Slim is een gelaagd liefdesverhaal dat zich afspeelt in het Zuiden van de VS. Het gaat over de liefde tussen Queen en Slim, de liefde tussen familieleden en last but not least de liefde van een gemeenschap en de kracht van een eenheid.

Misschien denk je na het eerste kwartier: been there done that. Weer een film over machtsmisbruik door de politie tegen onze familie in de VS. En ja, dat is het misschien ook maar deze film gaat over zoveel meer dan dat.

Het verhaal begint in een restaurant tijdens de tinderdate tussen Queen & Slim. Slim wordt gespeeld door Daniel Kayuula die we ook kennen van o.a. Get Out en Black Panther . Met ‘Slim’ zet Daniel opnieuw een zeer geloofwaardig personage neer.  Slim is een bescheiden, spirituele man die probeert te genieten van de kleine dingen in het leven. Queen (Jodie Turner-Smith) lijkt echter het tegenovergestelde  van haar date. Jodie speelt een nogal stijve chick die niet echt lijkt te kunnen ontspannen. Zo eet ze bijvoorbeeld meestal alleen omdat ze het maar slecht kan verdragen dat mensen geluid maken bij het eten. Baglady-dingens.

De geduldige Daniel geeft haar na het etentje een lift naar huis en wanneer zij in de auto zitten zien we de bekende zwaailichten op de achtergrond opkomen. De film neemt hier een onverwachte wending. Er ontstaat een discussie, onenigheid en voor dat je het weet zijn Queen & Slim op de vlucht geslagen. Vanaf dat moment weet de regisseur, Melina Matsoukas, de spanning geleidelijk op te voeren. Tegen het einde van de film zit je op het puntje van je stoel.

Ik zal geen spoilers weggeven. Wel wil ik delen wat de film, voor mij, getild heeft naar een hoger niveau.

Allereerst: er zitten meer lagen deze film. Dus ja, we leven mee met Queen & Slim terwijl zij rijden door het Zuiden. Maar we zien ook wat het betekent om deel uit te maken van een gemeenschap. En we leren wat de kracht kan zijn van een gemeenschap, vooral wanneer deze een eenheid vormt.

There IS power in the hands of the people  [vuistje]

Waar de film ook over gaat is: the ability to enjoy things

Hoe vaak neem jij de tijd om te zijn?

Gewoon stil staan en genieten van waar jij je op dat moment bevindt en met wie je op dat moment bent. In plaats van altijd maar leven voor de toekomst of nog vastzitten in het verleden. Het nr. ‘Guarding the gates’ van Ms. Lauryn Hill op de soundtrack van de film vertolkt deze laag prachtig (of course).

Everybody

Everybody wants to know

Where you’re going to, What you’re running from

What you’re going through, Where you’re coming from

What you’re going through, Where you’re coming from

Met deze film hebben Lena Waithe (scenarist) en Melina Matsoukas (regisseur) (Insecure, Beyoncé’s Formation) een prachtig en realistisch verhaal neergezet. De beelden zijn écht, rauw.. Geen opsmuk. En, net als in de serie Insecure is de belichting in de film van zulke klasse dat mensen er flawless uit zien. Met glowing skin enz. De muziek in de film, oftewel de soundtrack, is de kers op de taart. De nummers zijn perfect gekozen onder de verschillende scenes en sleuren je mee in de emoties.

Kortom, Queen & Slim is een must see movie.

‘Thank you for this journey, no matter how it ends’

Meer publicaties om te lezen

Green Book

Green Book is een heerlijke, feelgood movie.  Mahershala Ali (Moonlight, Luke Cage) zet een geloofwaardige rol neer als dr. Don Shirley, een bekende...

Indigo

Amsterdam - Vrijdag 16 augustus vond in de Rialto in Amsterdam Zuid de 1e editie plaats van het filmfestival INDIGO. INDIGO laat een tot nog toe...

Join the House of Grace!   

The House of Grace

Home

Aanbod

Friends of Grace

Contact

Social media

Nieuwsbrief

[/db_pb_signup]